Uvjeti kupnje (Predugovorne obavijesti)

Općenito

Internetska stranica www.sovica u vlasništvu je obrta Sovica – obrt za proizvodnju i trgovinu, Starogradska ulica 133, 48000 Koprivnica, OIB: 54506295900. Svi materijali koje se nalaze na www.sovica internetskoj stranici ekskluzivno su intelektualno vlasništvo obrta Sovica, mogu se koristiti isključivo uz izričito odobrenje nositelja autorskih prava.

Ovi Uvjeti kupnje (Predugovorne obavijesti) dio su obveze Prodavatelja sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, te služe tome da Kupac prije nego sklopi ugovor na daljinu bude na jasan i razumljiv način obaviješten o nizu okolnosti bitnih za zaključenje, izvršavanje, raskid ugovora, a sve sukladno zakonskom uređenju.

Pojam Prodavatelj odnosi se na: Sovica – obrt za proizvodnju i trgovinu, Starogradska ulica 133, 48000 Koprivnica, OIB: 54506295900, mobitel:0038598482835, e-mail: obrt.sovica@gmail.hr, web: https://www.sovica

Pojam Kupca odnose se i na: klasičnog potrošača –  fizičku osobu koja izvan bilo kakve djelatnosti naruči i plati bilo koji proizvod prisutnih na web stranici Prodavatelja, ali i na kupce obrtnike, trgovce pojedince i fizičke osobe koje obavljaju poslovne djelatnosti, a koji su zaštićeni odredbama Zakona o zaštiti potrošača samo ako kupuju proizvode nevezano za svoje poslovne djelatnosti, te na sve ostale kupce primjerice pravne osobe.

Uvjeti kupnje čine dio ugovora sklopljenog na daljinu zajedno sa specifikacijama i cijenom/ama kupljenog/ih proizvoda.

 

Naručivanje i potvrda narudžbe

Kupac prvo izabire proizvode u traženoj veličini te ih sprema u košaricu. Cijena dostave nije u cijeni proizvoda, ne postoji mogućnost osobnog preuzimanja.

Nakon odabira proizvoda Kupac ide na plaćanje –  bankovni prijenos.

Odabirom bankovnog prijenosa – Kupac prima ponudu s pozivom na broj i podacima za uplatu na e-mail adresu koju navede u narudžbi. Ponuda vrijedi tri dana.

U posljednjem koraku, od  kupca se traži da unese kontakt podatke te navede vlastitu i dostavnu adresu kako bi se zaključio proces naručivanja.

Po izvršenju narudžbe, Kupac će putem elektroničke pošte biti obaviješten o primitku narudžbe.

Nakon što Prodavatelj zaprimi narudžbu i potvrdu plaćanja, počinjemo proces obrade narudžbe i pripreme isporuke. Nakon što narudžba bude obrađena, Prodavatelj dostavlja Kupcu na njegovu e-mail adresu potvrdu narudžbe.

Ukoliko Prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti određene artikle, elektroničkom poštom će obavijestiti kupca u roku od najviše 3 radna dana. Kupac će u tome slučaju biti vraćen uplaćen iznos za nedostupne proizvode, ukoliko je izvršio uplatu.

 

Zaključenje kupoprodajnog ugovora

Nakon uspješne obrade narudžbe slijedi priprema pošiljke, a internet trgovina www.sovica izdaje račun kupcu i šalje ga zajedno s pošiljkom.

Prodavatelj zadržava pravo odustajanja od zaključenja kupoprodajnog ugovora u slučaju neraspoloživosti proizvoda ili drugih teškoća o čemu će informirati korisnika u najkraćem mogućem roku.

Kupoprodajni ugovor se zaključuje u trenutku izdavanja računa.

 

Glavna obilježja robe

Glavna obilježja robe: proizvodi su prikazani opisno i fotografijama. Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. Obrt Sovica posebno ističe da vizualni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih Korisnik vidi na zaslonu i sl. U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

Predmet narudžbe mogu biti samo proizvodi za koje je u potvrdi narudžbe naznačeno da su raspoloživi i dostupni.

 

Cijena proizvoda

Cijene istaknute na web stranici www.sovica izražene su u kunama. Obrt nije u sustavu PDV-a tako da se taj trošak ne prikazuje na računima. U cijene proizvoda nisu uključeni troškovi dostave iz razloga što se isti posebno plaćaju, ovisno o cijeni poštarine.

 

Troškovi dostave

Cijena dostave ovisi o odabiru kupca. Poštarinu za narudžbe iznad 200,00 kn snosi Prodavatelj.

Uvjeti i rokovi plaćanja, uvjeti isporuke robe, vrijeme isporuke robe

Isporuka na kućnu adresu će uslijediti najkasnije u roku od 2-5 radnih dana od potvrde narudžbe.

Ukoliko se pojavi nemogućnost isporuke odabranog proizvoda, Prodavatelj je dužan odmah obavijestiti Kupca, a Kupac ima pravo raskinuti ugovor i tražiti povrat novca ili pristati na naknadni rok za isporuku.

Dostava na kućnu adresu se obavlja sukladno uvjetima korištenja usluga dostavne službe.

 

Jednostrani raskid ugovora

Samo Kupac koji je sklopio Ugovor na daljinu na gore opisani način ima pravo, ne navodeći razloge za to, može jednostrano raskinuti ugovor u roku od 14 dana. Rok od 14 dana započinje teći od dana kada je Kupcu ili trećoj osobi određenoj od strane Kupca, a koja nije prijevoznik/dostavljač, roba koja čini predmet ugovora predana u posjed.

Kupac je dužan prije isteka roka za jednostrani raskid obavijestiti Prodavatelja o svojoj odluci da raskine ugovor i to putem Obrasca za jednostrani raskid Ugovora i koji se može elektronički ispuniti i poslati na mail adresu: obrt.sovica@gmail.com. Potvrdu primitka obavijesti o jednostranom raskidu ugovora, Prodavatelj će dostaviti, bez odgađanja, elektroničkom poštom.

Ako Kupac jednostrano raskine Ugovor, izvršit će se povrat novca koji je Prodavatelj primio od Kupca, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada Prodavatelj od kupca zaprimi Zahtjev za jednostrani raskid Ugovora. Troškove povrata robe snosi Kupac. Povrat novca izvršit će se tek nakon što roba bude vraćena Prodavatelju. Kupac je robu dužan vratiti odmah, a najkasnije u roku 8 dana od dana kada je Prodavatelju uputio odluku o jednostranom raskidu. Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom. Ukoliko je proizvod vraćen neispravan, s većim oštećenjima ili bez dijelova i dokumentacije, te ukoliko se isti ne dostave u roku od 8 dana smatra se da Kupac nije ispunio svoju obvezu povrata robe, te Prodavatelj nije dužan izvršiti povrat uplaćenih sredstava.

 

Obrazac za jednostrani raskid ugovora

Obavijest o načinu podnošenja prigovora potrošača i Odgovornost za materijalne nedostatke/ Reklamacije

Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke proizvoda koje prodaje na svojim stranicama sukladno propisima Republike Hrvatske, posebice Zakonu o obveznim odnosima. Naručeni proizvodi pakirani su na način da se uobičajenom manipulacijom u transportu/dostavi ne oštete. Pri primitku robe provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu, u slučaju vidljivog nedostatka proizvoda kod preuzimanja pošiljke, Kupac nije dužan dopremljeni proizvod preuzeti, može odbiti primitak, te ne snosi troškove dostave takvog proizvoda. Smatra se da proizvodi koji su uredno zaprimljeni od strane Kupca nisu imali vidljivi nedostatak. Kupac ima pravo na reklamaciju u odnosu na materijalne nedostatke u rokovima i zbog razloga propisanih odredbama Zakona o obveznim o rokovima.

Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača (Nar. nov., br. 41/14.) obavještavamo potrošače da nezadovoljstvo u odnosu na kupljeni proizvod mogu iskazati na nekoliko opisanih načina. Kupac može pisani prigovor, odnosno reklamaciju, uputiti na e-mail obrt.sovica@gmail.com ili pisanim putem na adresu: Sovica – obrt za proizvodnju i trgovinu, Starogradska ulica 133, 48000 Koprivnica sa naznakom Reklamacija.

Kupac ima pravo na opravdani prigovor i na povrat robe u sljedećim slučajevima:

  • isporuka robe koja nije naručena
  • isporuka robe koja ima grešku ili oštećenje

Prodavatelj se obvezuje odgovoriti na pisani prigovor u roku od 15 dana od dana zaprimanja pisanog prigovora. Prodavatelj će smatrati reklamaciju valjanom ako pregledom proizvoda utvrdi da odgovara uvjetima za reklamaciju sukladno Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača. U tom slučaju će u roku od 15 dana od primitka valjane reklamacije zamijeniti proizvod ili vratiti cjelokupan plaćeni iznos uz raskid ugovora. Ukoliko, pak, ustanovi da reklamacija nije pravovaljana, tj. ukoliko reklamaciju odbije, o istome će obavijestiti Kupca u roku od 15 dana od dana primitka reklamacije.

Posebnom regulativom Europske unije, diljem cijele EU sporove vezane uz online kupnju je moguće riješiti putem platforme kojoj možete pristupiti https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/

 

Trajanje Ugovora

Ugovor koji Kupac sklapa s Prodavateljem jednokratan je ugovor o kupoprodaji proizvoda na daljinu koji je izvršen plaćanjem od strane Kupca, odnosno isporukom sa strane Prodavatelja, u slučaju da ne bude raskinut.

 

Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka

Obrt Sovica se obavezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za realizaciju ugovornih obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje.

Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici obrta Sovica i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti. Isti podaci koriste se u svrhu sklapanja ugovora. Prodavatelj se obvezuje čuvati privatnost osobnih podataka svih Kupaca, te će s istima postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, odnosno drugim primjenjivim propisima. Sve gore navedene osobne podatke Prodavatelj ne smije neovlašteno upotrebljavati niti učiniti dostupnim trećim osobama, osim u slučajevima kada to poseban zakon dozvoljava ili je pak potrebno u svrhu realizacije ugovornih obveza.

Kako bi posjet ovoj internetskoj stranici bio što ugodniji, funkcionalniji i praktičniji, ova internet stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija, takozvanih cookies (kolačići). Oni služe da bi web stranica radila optimalno i kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne.

 

Što je cookies (kolačić)?

Kolačić je dio informacija spremljenih na vaše računalo, mobitel ili tablet. Kolačići u pravilu spremaju vaše postavke, postavke za web stranicu i sl. Nakon što opet otvorite web stranicu, vaš internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju ovoj web stranici. To omogućuje stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu imati širok raspon informacija, uključujući i dio osobnih informacija. Takve informacije mogu biti spremljene jedino ako vi to omogućite. Sama web stranica ne može dobiti pristup informacijama koje im niste dali te ne mogu pristupiti niti jednoj drugoj datoteci na vašem računalu.

 

Kako ih onemogućiti?

Želite li onemogućiti spremanje kolačića na svoje računalo, možete to učiniti. Sam čin blokiranja mogao bi imati negativan učinak na korištenje web stranice. Kako bi isključili kolačiće, potrebno je namjestiti postavke i konfiguracije vašeg internetskog preglednika. U izborniku preglednika odaberite pomoć i informacije o kolačićima te slijedite upute.

 

Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke.

 

Što su stalni kolačići?

Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja programa internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu.